.post { color:#000000; padding:4px 18px; -ms-filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=80); filter:alpha(opacity=80); -moz-opacity:0.8; opacity: 0.8; -khtml-opacity: 0.8; }

dimecres, 25 de març del 2015

COL


 La col es una planta que ha tingut molta importància a Europa des de l’antigüitat degut a la seva riquesa en propietats medicinals.

Brassica oleracea
  • Origen: zones costaneres d'Europa central i meridional i también d'Àsia Menor
  • Família: Cruciferae.
  • Època de maduració: En exteriors es sembra d'abril a juliol, transplantànse al juliol-agost.
  • Creixement: Resisteixen molt bé el fred.

- Poden conrear-se en un sòl normal de jardí que sigui mitjanament fèrtil o que estigui reforçat amb humus.
- Els regs han de ser regulars, evitant que s'assequi la terra.
  • Característiques:
- Alçada i diàmetre: 25-30 cm.
- Fulles: grans i arrissades amb matisos vermells, rosat, groc i blanc.
de fulles t'assabentis, carnoses i glabres d'1 verd glauc, la tija és semillenyosa i te flors grogues de quatre Pètals, fa fruit en siliqua amb Diverses Llavors.
  • Avantatges: La col és rica en sals minerals, magnesi, vitamines C i A.

-També s'estima que conté una vitamina poc estudiada, l'O, que podria ser la responsable de la seva excel·lent efecte cicatritzant, especialment de l'úlcera gastroduodenal.
  • Gastronomia: La col és Pot menjar crua, bullida o en guisat.
-  A Catalunya és l'ingredient de molts plats Bàsics, com l'escudella i a els farcellets de col.
- També és un dels ingredients Principals de la cuina xinesa.

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada