.post { color:#000000; padding:4px 18px; -ms-filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=80); filter:alpha(opacity=80); -moz-opacity:0.8; opacity: 0.8; -khtml-opacity: 0.8; }

dimecres, 25 de març del 2015

ENCIAM

Lactuca Sativa
L'enciam és una planta herbàcia anual de la família de les compostes com el gira-sol o la carxofa.


Origen : fou conreat per primera vegada a l'Antic Egipte per a la producció d'oli a partir de les seves llavors.
Familia:Asteraceae
Època de maduració:Algunes varietats d'enciam no creixen a l'hivern i, en temperatures  fredes, s'han de cobrir amb una capa de palla, o bé s'han de cultivar en petits hivernaclesGeneralment es planten a l'hort en llargues fileres per tal de facilitar que es puguin tallar les fulles de manera individual i que es puguin regar amb més facilitat. 

Creixement:
  • L'enciam creix millor a plena llum del sol, i en sòls rics en nitrogen.
  • L'excessiva calor normalment forada l'enciam i amb temperatures per sobre dels 24 graus el creixement és lent.                          
  •  Després de la collita, l'enciam dura més temps si es manté a 0 graus i al 96% d'humitat.
Característiques:
  • Les plantes solen tenir una alçada i extensió d'entre 6 i 12 cm.            
  • Les fulles són de diversos colors, sobretot variacions del verd i el vermell,amb una certa varietat de variegació
Avantages: 


  • Segons la varietat, l'enciam és una bona font de vitamina Avitamina K i potassi
  • També proporciona una mica de fibra dietètica , hidrats de carboniproteïnes i una petita quantitat de greix. 
  •  proporciona vitamina C, calci, ferro i coure, amb vitamines i minerals que es troben a la fulla. D'altra banda, de manera natural, l'enciam absorbeix i concentra liti.
Gastronomia: la major part de l'enciam es cultiva per les seves fulles, tot i que també hi ha un tipus que es conrea per consumir la tija, i un altre per fer oli a partir de les seves llavors.
 L'enciam sobretot s'utilitza en amanides, ja sigui sol o amb altres verdures, hortalisses, carns i formatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada